Deze informatie liever via de mail ontvangen? Vraag de gratis brochure aan!

Wat is staar of cataract?

Aan de voorkant van het oog, achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden wordt deze lens minder helder, dit troebel worden van de lens wordt “staar” of “cataract” genoemd. Iedereen die ouder wordt krijgt daar vroeg of laat mee te maken. Staar kan echter ook aangeboren zijn of ontstaan door ziekte of beschadiging van het oog. Dit artikel gaat met name over de meest voorkomende vorm van staar, de ouderdomsstaar.

In Nederland vinden er 175.000 staaroperaties per jaar plaats. De staaroperatie is een van de meest veilige operaties die er zijn.

De operatie zelf duurt zo’n 20 minuten. Na de staaroperatie is er geen napijn, hooguit een tijdelijk gevoel van droge ogen of zandkorrels in je ogen. Soms komt nastaar voor, een vertroebeling van de achterkant van het lenszakje. Dit kan poliklinisch met een laser behandeld worden.

oog-operatie-laser-rood-staar
De staaroperatie is een van de meest veilige operaties die er zijn.

Verloop van staar

Meestal neemt de vertroebeling van de lens toe, het is een progressief proces. Hiermee neemt het maximale zicht steeds verder af. U gaat dus steeds minder goed zien en een bezoek aan de oogarts is dan ook noodzakelijk.

illustratie-gezond-oog-zonder-staar
Een gezond oog
oog-met-staar-illustratie-vertroebeling-lens
Een oog met staar

 

 

 

 

 

 

Meest voorkomende klachten bij staar

Ouderdomsstaar is een normaal verouderingsproces. Of u er iets van merkt hangt af van de plek in de ooglens waar de vertroebeling zich ontwikkeld en hoe groot die vertroebeling is. Zit de troebele plek in het midden van de lens of daar vlakbij, dan krijgt u al snel klachten. Veel voorkomende klachten zijn, wazig of dubbelzien met één oog, u ziet kleuren doffer, u krijgt last van licht of schitteringen. U heeft binnen korte tijd opeens veel sterkere of zwakkere brillenglazen nodig. Andere brillenglazen kunnen het zicht op den duur niet meer verbeteren.

Een veel voorkomende doorverwijzing vindt plaats door de opticien. U ervaart dat u minder goed ziet, bezoekt een opticien en deze constateert in de oogmeting geen verbetering met een andere sterkte. De opticien zal u doorverwijzen naar de huisarts, voor een consult bij de oogarts.

Smart4eyes-na-staaroperatie-cataract-staarbox
De opticien doet een oogmeting

Het staaronderzoek

Om er achter te komen of er inderdaad sprake is van staar, bekijkt de oogarts uw ogen met een spleetlamp. Deze lamp geeft een smalle bundel licht, waarmee de oogarts het voorste deel van het oog kan bekijken, daar bevindt zich ook de ooglens. Zo kan gezien worden of er troebelingen in de ooglens zitten en hoe ver de eventuele staar zich al heeft ontwikkeld. Daarnaast onderzoekt de oogarts hoeveel u nog kunt zien en of uw ogen verder gezond zijn.

Smart4eyes-na-staaroperatie-cataract-oogcontrole-staar
De oogarts onderzoekt uw ogen met een spleetlamp

Voorbereiding op de staaroperatie

Een pas geopereerd oog is een kwetsbaar orgaan, een goede hygiëne is daarom belangrijk na een staaroperatie. Een oog is vochtig door traanvocht en op lichaamstemperatuur, daarmee de ideale broedplaats voor bacteriën en infecties.

Vaak moet u de avond voorafgaand aan de staaroperatie het te opereren oog druppelen. Hiermee voorkomt u infecties en de kans op ontstekingen aan het pas geopereerde oog. Dit druppelen moet u blijven doen tot gemiddeld 4 weken na de staaroperatie, driemaal daags, in de ochtend, middag en avond. Op de dag van de operatie wordt geadviseerd geen make up en of sieraden te dragen, ook wordt aangeraden het gebruik van plas-tabletten even te staken.

Als u de staarbox heeft aangeschaft kunt u de druppelbril gebruiken. Voor veilig en hygiënisch druppelen van het oog is de druppelbril een zeer handig hulpmiddel. De druppelbril voorkomt dat de druppelflacon het oog kan raken, hetgeen infecties kan veroorzaken.

oogdruppels-voorbereiding-staaroperatie-schoon-oog

Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af. Maak uw oogleden schoon door met een vochtige tissue of vochtig gaasje voorzichtig over de huid ( richting de neus ) te strijken. U plaatst het doseerflesje of flacon in één van de drie passende gaatjes zodat het stevig vast zit. Zet de druppelbril op, buig het hoofd achterover, zodanig dat het doseerflesje verticaal boven uw oog zit. Houd met één hand uw oog open, en doseer met uw andere hand de druppel door in het flesje te knijpen. Na gebruik de druppelbril afspoelen met water en/of een desinfecterend middel, drogen met een schone doek en opbergen in het staarbox etui.

De staaroperatie

Tijdens de staaroperatie wordt de vertroebelde lens weggenomen, en wordt er een heldere kunstlens geplaatst. De sterkte van staaroperatie-procedure-vertroebeling-lens-verwijderendeze lens is bepaald door de oogarts, deze streeft naar maximaal zicht zonder bril na de staaroperatie. Na de staar operatie is er enkel een leesbril nodig. In de meeste gevallen ervaart u de dag na de staaroperatie meteen al dat u stukken beter ziet. Echter, uw bestaande bril voldoet niet meer.

Omdat het belangrijk is het pas geopereerde oog goed te beschermen tegen stofjes en vuiltjes kunt u hiervoor de multifocalebril uit de staarbox gebruiken. Deze bril is voorzien van ontspiegelde brillenglazen met aan de bovenkant vensterglas en aan de onderkant de benodigde leessterkte, zo blijven de ogen beschermd en voorkomt u infecties. U kunt hiermee optimaal in de verte kijken, lezen en op een beeldscherm werken.

Ook zijn de glazen voorzien van een blauwfilter voor een rustiger beeld op een beeldscherm.

Nazorg na de staaroperatie

oogdruppel-nabehandeling-nazorg-staaroperatie-ouderdomsstaar

Doordat de pupil na de staaroperatie nog niet goed werkt, bent u gedurende het helingsproces gemiddeld 4 tot 6 weken na de staaroperatie gevoelig voor licht. In de staarbox vindt u hiervoor een opklapbare polariserende zonnenvoorhanger die past op de multifocale bril. Zo kunt u ongehinderd en zonder schitteringen in de verte kijken en lezen in de zon.

Ook bevat de staarbox een ontspiegelde leesbril met extra vergroting voor als u langer wil lezen of wil lezen in bed, dan is deze bril het ideale hulpmiddel na de staaroperatie. Kortom, met de staarbox bent u goed voorbereid op uw staaroperatie. Deze brillenset geeft u direct na uw staaroperatie het meeste kijkcomfort.

 

Goed Voorbereid op een Staar Operatie: Bestel de Staarbox

Omdat uw eigen bril niet meer voldoet na de operatie maar uw oog gedurende 4-6 weken per oog moet herstellen is het belangrijk dat u hiervoor het juiste hulpmiddel gebruikt om infecties en vuil in het oog te voorkomen.

De staarbox bevat een leesbril, een multifocale bril, een druppelbril, een polariserende zonnevoorhanger en een luxe etui.

Voor slechts €69,- krijgt u de complete box gratis thuisgestuurd. Mocht u onverhoopt niet tevreden zijn over de staarbox dan kunt u deze retourneren en krijgt u uw geldbedrag terug.

Om de bestelling te plaatsen gaat u naar onze webshop.

staarbox-nazorg-staar-brillenset-smart4eyes-staaroperatie
Van boven naar beneden ziet u de mulifocalebril met zonnevoorhanger , leesbril en druppelbril.

 

BESTEL DE STAARBOX